Wonen in meubelwinkel van Romijn in Boven-Hardinxveld
20 maart 2024 om 10:21
Het dak is inmiddels gesloopt, straks wordt een nieuwe verdieping op het pand gebouwd Hannie Visser-Kieboom
BOVEN-HARDINXVELD Het pand van de voormalige meubelwinkel Romijn in de Buurt staat er dakloos bij. Een deel van de bovenverdieping is thans gesloopt, maar het merendeel van het pand blijft behouden en krijgt zelfs een nieuwe, tweede verdieping. In het pand komen appartementen.
De nieuwe bewoners kunnen voor de inrichting van hun appartementen niet meer terecht bij de familie Romijn, de meubelwinkel sloot in 2019 haar deuren, toen de broers Gert en Cock met pensioen gingen. Daarmee kwam een einde aan een eeuw neringdoen door de familie Romijn op de Buurt Het begon allemaal in 1916 toen Adriaan en Trui Romijn een winkeltje in kruidenierswaren begonnen. In de jaren dertig, toen zoon Gerrit in de zaak kwam, werd het assortiment uitgebreid met stoffen, ondergoed en kleding. Gerrit ging met zijn bakfiets bij de klanten langs om zijn koopwaar te slijten.
BROERS
In de jaren zestig werden de levensmiddelen afgestoten en kwam de focus op de textielwaren te liggen. In 1962 kwam daar woninginrichting bij, toen de broers Gert en Cock in de zaak kwamen. Later werkte ook broer Ro in de zaak. In de jaren zeventig werd het pand grotendeels gesloopt en herbouwd. Vanaf dat moment verkocht Romeijn alleen nog maar meubelen en woningstoffen. Dat bleef zo tot 2019, toen de winkel op slot ging. Nu vijf jaar later wordt het pand omgebouwd tot appartementen.
ANDERS NOG IETS
In 2023 bracht Ro Romijn een boek uit met muzikale herinneringen uit zijn jeugd en aan de winkel van zijn ouders en broers; hij koos voor de titel ‘Anders nog iets’. Woorden die hij als kind al vaak hoorde in de winkel, wanneer klanten bijna zover waren dat er betaald ging worden.
Bron: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl
Romijn Wonen gaat sluiten
20 februari 2019 om 17:31 Nieuws
H’VELD-G’DAM Na meer dan honderd jaar sluit Romijn Wonen aan De Buurt 12 binnenkort voorgoed de deuren. ,,Het zal even wennen zijn, maar we hebben vrede met onze beslissing om de zaak de sluiten”, vertellen de broers Gert en Cock Romijn. ,,De exacte datum is nog niet bekend. De opheffingsuitverkoop duurt zolang er nog voldoende artikelen op voorraad zijn.” Vervolgens blikken zij terug op de lange geschiedenis van het familiebedrijf.
door Ria Scholten
,,Uit de stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat onze opa Adriaan Romijn en zijn vrouw Trui in 1916 zijn gestart met een winkeltje in kruidenierswaren”, vertelt Cock. ,,Hij ging met zijn transportfiets langs de deuren om zijn koopwaar aan de vrouw te brengen. Oma runde de winkel. Toen onze vader Gerrit in 1933 in de zaak ging meedraaien werd het assortiment gaandeweg uitgebreid met lappen stof, ondergoed en kleding. Hij ging er met een bakfiets vol artikelen op uit. Het was hard werken voor weinig. Hij vertelde ons later: ‘Als ik terugkwam van Kop van ’t Land had ik soms het pontgeld nog niet terugverdiend’.
,,Het venten langs de deuren lag onze vader niet zo”, vult Gert aan. ,,Hij hield zich liever bezig met de in- en verkoop en de administratie. In 1942 trouwde hij met onze moeder Pietje. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de winkel. In 1955 werd de winkel verbouwd. Een jaar later werden de levensmiddelen afgestoten en kwam de focus meer en meer op de textielwaren te liggen. In 1962 kwam Cock in de zaak, waarna de toen nog bescheiden afdeling woninginrichting een flinke groei doormaakte. Toen hij in 1965 het vaderland ging dienen, kwam ik in de zaak. Rond dezelfde tijd is de winkel van collega Bosman, die met pensioen ging, overgenomen. Alle textiel verhuisde naar zijn pand. Ook ons gezin verhuisde naar de ruime voormalige burgemeesterswoning.”
De broers vertellen verder: ,,In 1970 is op de oorspronkelijke locatie een nieuw pand gebouwd, dat aan het oude pand werd vastgekoppeld. Ons gezin verhuisde naar de woning boven het nieuwe pand. In die periode kwam ook onze broer Ro in de zaak. We ging zachtjesaan steeds meer meubelen verkopen. In 1974 ging het oude pand onder de slopershamer en werd er wederom een nieuw stuk aangebouwd met een bovenwoning, waar Gert met zijn gezin ging wonen. We zagen geen brood meer in de verkoop van textiel. Sindsdien verkochten we alleen nog meubelen en woningstoffering. Dit hebben we tot aan de dag van vandaag met veel plezier gedaan. In 1988 kochten we het oude gemeentehuis. Het monumentale pand ging plaats bieden aan klassieke meubelen. Dit trok kopers uit de hele regio. We hebben uitgebreid nagedacht over onze beslissing om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. We zijn als familie Romijn onze trouwe klantenkring dankbaar dat zij, vaak van moeder op dochter, hun vertrouwen aan ons hebben geschonken. We gaan hen zeker missen. Het zal vreemd zijn om geen winkel meer te hebben.”
Bron: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl